Maailman Glaukoomaviikko 7.-13.3.2021

Vakava silmäsairaus glaukooma voi jopa sokeuttaa Potilaita tukee Glaukoomayhdistys ry

Glaukooma on maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy. Suomessa potilaiden määrä lisääntyy väestön ikääntyessä. Glaukoomayhdistys ry:n puheenjohtaja Ritva Kivimäki on itsekin glaukoomapotilas.

Suomessa glaukoomapotilaita on arviolta 200 000, joista puolet ei tiedä sairaudestaan. Aikaisemmin viherkaihiksi kutsuttu glaukooma etenee hitaasti oireettomana ja löydetään usein sattumalta.

”Koska keskinäön tarkkuus säilyy pitkään hyvänä, saattaa sairauden toteaminen viivästyä”, silmätautien erikoislääkäri Mika Harju kertoo.

Edetessään glaukooma voi aiheuttaa pysyviä näkökenttäpuutoksia, näkökentän kapenemista tai jopa sokeutumisen. Syytä sairauteen ei tiedetä. Glaukooma yleistyy iän mukana ja sen yleisin riskitekijä on kohonnut silmänpaine. Muita riskitekijöitä ovat perimä, likinäköisyys ja diabetes. Glaukoomaa kutsutaan myös silmänpainetaudiksi, vaikka kaikilla potilailla silmänpaine ei nouse.

Glaukoomayhdistys ry:n puheenjohtajan Ritva Kivimäen glaukooma löydettiin kymmenen vuotta sitten silmälääkärikäynnillä sattumalta.

”Silmänpaineeni olivat 32 ja 26 mmHg (millimetriä elohopeaa), kun normaali paine on 10-21. Lääkäri epäili heti glaukoomaa”, Kivimäki muistelee.

Glaukoomayhdistys ry:n puheenjohtaja Ritva Kivimäen glaukooma löydettiin sattumalta.

Diagnoosi vahvistui myöhemmin lisätutkimusten myötä. 

”Säikähdin, että tulenko minä nyt sokeaksi.”

Kivimäki liittyi Glaukoomayhdistys ry:een ja alkoi käydä Tampereella toimivassa vertaisryhmässä eli glaukoomakerhossa.

”Vertaisilta saamani tieto ja tuki oli todella tärkeää diagnoosin saatuani”, Kivimäki kertoo.

Glaukoomaa hoidetaan alentamalla silmänpainetta silmätipoilla, laserhoidolla tai leikkauksilla. Kivimäen glaukooma saatiin hyvin kuriin ja silmänpaineet laskemaan päivittäin tiputettavilla tipoilla. Onneksi tauti oli havaittu varhain.

”Näkökyvyn säilyttämisen kannalta on tärkeää havaita tauti varhaisessa vaiheessa”, Mika Harju sanoo.

Silmätautien erikoislääkäri Mika Harju muistuttaa silmälääkärissäkäynnin tarpeellisuudesta. Kuva: Silmäsairaala VALO.

 

Glaukoomayhdistys ry suosittelee kaikille yli 40-vuotiaille säännöllisiä silmälääkärikäyntejä, sillä glaukooman voi varmuudella todeta vain silmälääkäri.

Glaukoomayhdistys ry järjestää kaikille avointa ja maksutonta vertaistukitoimintaa ympäri Suomen. Lisäksi yhdistys järjestää maksuttomia ja kaikille avoimia teemapäiviä ja silmälääkäreiden luentotilaisuuksia, jäsentilaisuuksia sekä tiedottaa glaukoomasta muun muassa julkaisemalla Glaukooma-lehteä. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen monia hyviä jäsenetuja yhteistyökumppaneidensa kanssa, kuten maksuttomat silmänpainemittaukset kaikissa Silmäaseman ja Synsamin optikkoliikkeissä. Ritva Kivimäki haluaa kannustaa toisia glaukoomadiagnoosin saaneita.

”Kyllä glaukooman kanssa pärjää, kunhan käy säännöllisesti silmälääkärissä ja käyttää lääkkeitään ohjeiden mukaisesti.”

Maailman Glaukoomaviikko on kansainvälinen teemaviikko, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa sairaudesta ja muistuttaa kaikkia silmälääkärissäkäynnin tarpeellisuudesta. Viikon taustalla on kaksi kansainvälistä järjestöä, World Glaucoma Association (WGA) ja World Glaucoma Patient Committee (WGPC). Lisää kansainvälisestä viikosta tästä linkistä: www.worldglaucomaweek.org

Glaukoomayhdistys ry järjestää Maailman Glaukoomaviikolla keskiviikkona 10.3.2021 klo17 virtuaalisen yleisötilaisuuden Teams-kokousalustalla. Puhujina ovat Glaukoomayhdistys ry:n puheenjohtaja Ritva Kivimäki sekä silmätautien erikoislääkäri Marko Määttä. Mukaan hyväksytään 150 ensimmäistä kokoukseen liittyjää. Linkki tilaisuuteen julkaistaan tällä sivustolla.