Hoitotakuu

Glaukooman seuranta ja hoito kuuluvat julkisen hoitotakuun piiriin. Jokainen glaukoomapotilas on oikeutettu saamaan oman sairaanhoitopiirinsä järjestämän ja kustantaman hoidon.

Potilaan tulee ensin saada lähete erikoissairaanhoitoon omalta terveysasemalta tai omalta silmälääkäriltä. Erikoissairaanhoitoon tarvitaan aina lähete.

Erikoissairaanhoidossa lääkäri arvioi hoidon tarpeen. Hän arvioi saapuneen lähetteen tai sairauskertomustietojen perusteella oikeutuksen ostopalveluun.

HUS:n alueella Silmäklinikka voi lähettää ostopalveluna potilaan yksityiselle lääkäriasemalle hoidon arvioimiseksi.
Sopimustoimittajiksi kaudelle 2018-2022 valittiin seuraavat palveluntuottajat: Coronaria Silmäklinikka Oy, Mehiläinen Terveyspalvelut Oy, Suomen Terveystalo Oy, Ullanlinnan silmälääkärit Oy, Silmäasema Silmäsairaala Oy ja Pihlajalinna Lääkärikeskus Oy.

Käytäntö vaihtelee eri sairaanhoitopiireissä, joten potilaan tuleekin ottaa yhteys omaansa.

Näistä linkeistä saat lisätietoa glaukooman käypä hoito -suosituksesta ja hoitotakuusta:

Glaukooman kiirettömän hoidon perusteet (Terveysportti)

Glaukooman potilassuositus

Käypä hoito -hoitosuositus kohdasta G, glaukooma