Mikä on silmänpaine?

Silmänpaine tarkoittaa silmämunan sisäistä nestepainetta, joka pitää silmämunan pallon muotoisena. Liian korkea silmänpaine aiheuttaa oireita ja häiritsee silmän sisäosien verenkiertoa ja näköhermon toimintaa.

Normaali silmänpaine on 10–21 mmHg eli elohopeamillimetriä. Yleisesti voidaan sanoa, että normaali silmänpaine on alle 20-22. Silmänpaine on jokaisella henkilökohtainen. Jokaiselle sopivan tason tietää parhaiten oma lääkäri hoitohistorian perusteella.

Koholla oleva silmänpaine lisää riskiä sairastua glaukoomaan. Riski sairastua glaukoomaan kasvaa 40-kertaiseksi silloin, kun silmänpaine on yli 30 mmHg.

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka hoitamattomana voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen. Syynä on usein kohonnut silmän sisäinen paine, mutta noin 30–50 prosentilla glaukoomapotilaista silmänpaine on normaalialueella. Vastaavasti osalla potilaista silmänpaine voi olla koholla ilman glaukoomalle tyypillisiä vaurioita. Tässä mielessä nimitys silmänpainetauti on osin harhaanjohtava. 

Äkillisessä silmänpainekohtauksessa silmänpaine voi kohota hetkessä varsin korkealle usein yli 50–80 mmHg. Tällöin oireina ovat voimakas päänsärky ja silmän alueen kipu ja voimakas punoitus, joskus rajukin oksentelu ja näön hämärtyminen kipeytyneessä silmässä. 

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto: www.terveyskirjasto.fi